Karrewiet in Europa

De euro

EuroWe gebruiken hem elke dag om brood, kleren of schoenen te kopen: de euro. Dat was niet altijd zo. Vroeger gebruikte elk Europees land zijn eigen munt.

Als je een paar jaar geleden op reis wilde naar een ander land, moest je je geld laten omwisselen in de bank en dat kost geld. Met de verschillende munten was het ook moeilijker om prijzen te vergelijken. Helemaal niet handig dus!

De landen uit de Europese Unie wilden daarom één munt voor alle lidstaten. In 1991 besloten de Europese leiders in de Nederlandse stad Maastricht om een eenheidsmunt in te voeren: de euro was geboren! De landen die de euro gebruiken, vormen de eurozone. Het duurde wel nog enkele jaren voor we echt met de euro konden betalen.

 

 

SpaarvarkenOp 1 januari 2002 zijn de oude bankbiljetten en munten vervangen door de euro. In geldautomaten zaten enkel nog euro’s en ook winkels gaven alleen maar euro’s als wisselgeld terug. Zo verdwenen de oude munten snel uit onze portefeuille!

Voordelen

Door de euro moet je geen munten en biljetten meer omwisselen wanneer je de grens oversteekt. Op reis gaan in Europa is daardoor een pak makkelijker!  De eurozone is heel groot en heeft dus veel economische macht. Daardoor is er ook meer economische stabiliteit.

 

EuroNiet alle landen gebruiken de euro

Nu hebben 17 landen hun munt gewisseld voor de euro. Wie de Europese Unie een beetje kent, weet dus dat er nog heel wat landen zijn die hun eigen munt gebruiken. In Denemarken, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Letland, Hongarije, Litouwen, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Kroatië en Roemenië zitten er nog geen euro’s in de spaarpot. Sommige van deze landen zijn nog niet klaar om de euro in te voeren omdat hun economie niet sterk genoeg is. De meeste landen bereiden zich er wel op voor.

 

 

Wist je dat?

Wist je datDe ontwerper van de euromunt een Belg is: Luc Luyckx?

 

Elke euromunt een nationale en een Europese zijde heeft?

 

De Europese zijde voor alle landen gelijk is?

 

Elk euroland zelf mag kiezen hoe de nationale kant eruit ziet?

 

Er ook landen zijn die niet tot de EU behoren maar de euro wel gebruiken om mee te betalen? Denk maar aan Vaticaanstad, Andorra, Kosovo en Monaco en Montenegro.

 

Sommige landen de 1 en 2 eurocentjes niet gebruiken?

Loading icon