Israëli's en Palestijnen

In het Midden-Oosten is het al heel lang onrustig tussen Israëli's en Palestijnen. Deze twee bevolkingsgroepen maken al tientallen jaren ruzie over hetzelfde land. Israëli's zijn Joden en de meeste Palestijnen zijn Moslim.

Gaza

Twee-staten-land
Na de Tweede Wereldoorlog verzamelen joden uit de hele wereld zich in deze regio aan de Middellandse Zee. Ze willen een eigen plek om te wonen en daarom stichten ze in 1948 een nieuw land: Israël. Maar op diezelfde plaats hebben Palestijnen ook al huizen en moskeeën gebouwd.

Tempelberg

 

Twee verschillende bevolkingsgroepen die op dezelfde plaats willen wonen, dat zorgt voor problemen. Er wordt daarom beslist om het gebied in twee te verdelen: een deel voor Israël en een deel voor de Palestijnen.

 

kaart

De Palestijnen hebben deze twee gebieden gekregen: Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De hoofdstad Jeruzalem is in twee verdeeld: een deel voor de Palestijnen, een deel voor Israël. In de 'heilige' stad Jeruzalem staat ook de Tempelberg, een heilige plaats voor  Joden en Moslims.
De Palestijnen hebben een eigen regering, maar moeten voor veel dingen toelating vragen aan de Israëlische regering.

 

Betonnen muur

Muur

Bovendien hebben Israëli's een muur gebouwd rond de Palestijnse gebieden, waardoor het voor Palestijnen voelt als een gevangenis. Dat maakt samenwonen er niet makkelijker op. De spanning tussen Palestijnen en Israëli's is vaak zo groot dat het vaak tot ruzie, geweld en zelfs oorlog komt.

 

 

Vrede?

Vrede?Maar Israëli's en de Palestijnen praten ook met elkaar, en met andere landen, om samen te zoeken naar een oplossing voor vrede. Voorlopig is die oplossing nog niet meteen in zicht.

Loading icon