Klimaatwoordenboek: Broeikasgassen

Broeikasgassen

Onze aarde warmt de laatste jaren heel snel op. En dat komt vooral door ons! Wij stoten te veel broeikasgassen uit. Maar wat is dat nu juist, broei-kas-gassen?

Broeikasgassen zijn gassen die rond de aarde zitten en die zorgen ervoor dat het hier bij ons warmer wordt. Je kan broeikasgassen eigenlijk vergelijken met een serre. Weerman Bram legt het uit aan Karrewieter Phil.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Het glas van de serre houdt dus de warmte van het zonlicht binnen. Net zoals broeikasgassen de warmte op onze aarde houden!

Maar waar komen die broeikasgassen nu vandaan?

Er zijn verschillende soorten broeikasgassen. Zo heb je lachgas, waterdamp, methaan en CO2. De laatste twee zijn de belangrijkste!

Methaan

Methaan zit in de boeren van koeien, schapen en geiten. Wanneer ze dus boertjes of protjes laten komt er heel wat methaan vrij dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Als we minder dierenproducten zouden eten, zoals vlees, eieren en melk, dan hebben we ook minder vee nodig en kunnen er minder boeren en scheten worden gelaten.

koeien

CO2 of koolstofdioxide

Maar de grootste boosdoener is CO2 of koolstofdioxide. Dat is een gas dat ontstaat wanneer we fossiele brandstoffen verbranden. Dat gebeurt wanneer we met de wagen rijden of wanneer we de verwarming gebruiken. En geef toe, zonder de wagen of de verwarming zouden we niet meer kunnen!

auto

Het is dus belangrijk dat we die fossiele brandstoffen niet langer gebruiken, maar dat we groene energie gebruiken.

Loading icon