Klimaatwoordenboek: Fossiele brandstoffen

Fossiele brandstoffen 

Eén van de dingen die écht belangrijk zijn om de doelen van het klimaatakkoord te halen (en dus de aarde niet verder te laten opwarmen) is ervoor zorgen dat we energie uit fossiele branstoffen vervangen door energie uit hernieuwbare bronnen.

Fossiele brandstoffen? Hernieuwbare energie? Klinkt Chinees? Dan is er Stijn!

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Steenkool, aardolie en gas zijn dus fossiele brandstoffen. We graven die brandstoffen op en verbranden die wanneer we met de auto rijden of wanneer we de verwarming aanzetten.

steenkool aardolie gas

Het zijn slechte brandstoffen omdat er bij die verbranding broeikasgassen vrijkomen die de aarde doen opwarmen.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Maar eigenlijk hebben we die fossiele brandstoffen helemaal niet nodig om met de auto te rijden of om ons huis te verwarmen. Dat kan ook met hernieuwbare energie.

Hernieuwbare energie halen we uit de wind die waait, de zon die schijnt of het water dat stroomt. Daarom noemen we het ook groene energie. En nog beter: er is altijd wind, zon of water, dus er is ook altijd energie.

 groene energie

Oké, dat klinkt logisch

Fossiele brandstoffen raken ooit op én zijn slecht voor ons klimaat. Groene energie raakt nooit op én is beter voor ons klimaat. Wat is dan het probleem?

Fossiele brandstoffen zijn meer ingeburgerd en vaak goedkoper dan groene energie. Daarom is het dus heel belangrijk dat onze regering (en eigenlijk alle regeringen in de wereld) er samen voor zorgen dat die groene energie goedkoper wordt, dat iedereen kan overschakelen op die groene energie en dat er alternatieven zijn.

vliegtuigen

Alternatieven voor vliegtuigen bijvoorbeeld. Vliegen met een vliegtuig is nu kei slecht voor ons klimaat door de brandstof die die vliegtuigen gebruiken. Wat kan de regering doen? Ofwel inzetten op vliegtuigen die vliegen op waterstof of ervoor zorgen dat reizen met de trein makkelijker, stipter en vooral goedkoper wordt.

Zo hoeft niemand minder op reis te gaan en zorgen we toch voor ons klimaat!

 

groene energie

Loading icon