Klimaatwoordenboek: Klimaat of milieu

Klimaat of milieu?

Papiertjes rapen, een dikke trui aandoen, met de fiets naar school gaan, zonnepanelen op je dak leggen, ... Het zijn allemaal dingen die we doen, omdat ze goed zijn voor het milieu.

Of was het voor het klimaat?

Klimaat en milieu zijn niét hetzelfde, maar worden wel vaak met elkaar verward. En dus is het belangrijk om goed te begrijpen wat die twee woorden betekenen.

Journalist en klimaatkenner Stijn Vercruysse legt het aan je uit:

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Milieu is dus...

eigenlijk alles wat je rond jezelf ziet. Dieren, bomen en planten, de zee,... Als je bijvoorbeeld een blikje in de bosjes gooit, of een kauwgom op straat, dan is dat slecht voor het milieu.

Klimaat is dus...

het gemiddelde weer op een bepaalde plek. Het klimaat bepaalt of het ergens meestal warm is en hoeveel neerslag er per jaar ongeveer valt, bijvoorbeeld. Een hittegolf of extreem veel sneeuw worden veroorzaakt door de klimaatverandering.

milieu of klimaat

Vanwaar de verwarring?

We moeten zorg dragen voor het milieu én voor het klimaat, want ze zijn allebei belangrijk voor onze gezondheid en voor de gezondheid van onze planeet. Maar niet elke actie voor het klimaat is er ook eentje voor het milieu en omgekeerd. En dat is verwarrend. Zelfs volwassenen gebruiken de twee begrippen soms door elkaar.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Opletten dus!

Voor het milieu kunnen we veel zelf doen: geen papiertjes weggooien, de verwarming wat lager zetten en minder plastic gebruiken, bijvoorbeeld. Zorgen voor het klimaat is moeilijker. Klimaatbetogers vragen daarom aan onze regering om ons daarbij te helpen: we moeten broeikasgassen verminderen door bijvoorbeeld over te schakelen van fossiele brandstoffen op hernieuwbare energie.

Loading icon