Klimaatwoordenboek: Klimaatakkoord

Klimaatakkoord van Parijs

Ons klimaat verandert en dat is eigenlijk niets nieuw. Het klimaat veranderde altijd al, maar nu veel sneller dan ooit.

Zo heeft de aarde altijd langere periodes gehad waarin het kouder was en langere periodes waarin het warmer was. Vroeger was ons land in de koudere periodes bedekt met sneeuw en ijs. In de warmere periodes liepen er hier zelfs mammoeten rond! Maar dat is hééééél lang geleden.

mammoet

Nu zou het klimaat op aarde eigenlijk moeten afkoelen en zouden we koudere temperaturen moeten krijgen. Maar wat zien we? Ons klimaat wordt warmer!

Hier klopt dus iets niet!

grafiek klimaatopwarming

Ai, ai, ai

Onze aarde is nu 1 graad warmer dan 100 jaar geleden. 1 graad lijkt op zich niet veel, maar het heeft wel hele grote gevolgen! Zo zullen we te maken krijgen met extremer weer: warmere hittegolven, krachtigere orkanen en meer overstromingen en zullen heel wat planten en dieren uitsterven.

Dat willen we natuurlijk niet en daarom hebben bijna alle landen van de wereld maatregelen genomen. Die maatregelen hebben ze vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Het lot van onze planeet ligt dus in onze handen. Daarom hebben bijna alle landen van de wereld dat klimaatakkoord ondertekend. Maar dat zal enkel lukken als we de uitstoot van broeikasgassen verminderen of stoppen.

Loading icon