Spelletjes

De peuter- en kleutertijd zijn boeiende periode van constante ontwikkeling voor een kind. Kinderen leren in deze fases - thuis en later op school - kleuren, tekenen en dan lezen, schrijven, knutselen, klimmen, fietsen, veters strikken, met andere kinderen spelen,…

In de wereld van Kaatje ( zowel op tv als online) worden een aantal van deze vaardigheden gestimuleerd. Maar daarnaast willen we kinderen ook ongedwongen aan het spelen zetten, zonder constant bezig te zijn met “welke vaardigheden worden met dit spel gestimuleerd?” Want kinderen hebben ook, net als volwassenen, recht op spelen en zich amuseren, zonder meer.

Terwijl kinderen spelen, leren ze allerlei dingen bij, maar zonder dat ze zich daar constant bewust van zijn. We benoemen toch graag enkele vaardigheden die je kind bijleert, terwijl het bezig is.

Hand-oog coördinatieStimuleren van de hand-oog coördinatie
Het bibberspel van Bumba, het ballonnenspel, doolhofspel, schapenherdersspel en de spelconsole van Kaatje. Het raak-aan-de-overkantspel van Frits en Frats en de raketrace van Viktor horen ook in dit rijtje.

Kleuren lerenKleuren leren
Er is het kleurenspel van Bumba en dat van Symfollies. In de Kijkdoos van de wereld van Kaatje is er ook een schijfje waarmee je de kleuren kunt leren benoemen.

Geluiden lerenGeluiden leren
Wolkenscène en Zoek Het Dier-spel in de Wereld van Kaatje.

OntdekkenOntdekken
Kiekeboe-spelletje van Musti, de onderwaterscène, de boerderijscène en de boomscène in de Wereld van Kaatje. En er valt nog meer te ontdekken in het griezelhuis en de pretparkscène van Kaatje.

PuzzelenPuzzelen
Er zijn puzzels van Circus Hocus Pocus , Engie Benjy en Draakje . Je kunt het niveau kiezen: makkelijk of moeilijk.

Nieuwe woordenNieuwe woorden en figuren leren en ontdekken
De Toverdoos van Bumba , de kijkdoos van Kaatje en Kamiel.

Stimuleren van de fantasieStimuleren van de fantasie
Via de verkleedspelletjes van Hopla en Kaatje. Daarnaast zijn er nog de foto-applicatie in het Kaatje-pretpark en het verhalenboek.

Associëren en logische verbanden leggenAssociëren en logische verbanden leggen
Welke figuur past niet in het rijtje
van Hopla , de schaduwpuzzel van Harry en zijn Dino’s , Zoek de drie verschillen en het spiegelspel bij Piet Piraat, het memory spel van Circus Hocus Pocus. In de wereld van Kaatje is er het theater van Frits en Frats en de geluidenwisselaar van Viktor.

OnthoudenOnthouden
De spelconsole en het gebarenspel van Kaatje.

GebarentaalGebarentaal
In de gebaren-tv leren kinderen een paar woordjes gebarentaal en in het gebarenspel van Kaatje onthouden ze die op een speelse manier.

Links en rechtsLinks en rechts leren
In het Zoek Het Dier-spel leren je kinderen het verschil tussen links en rechts kennen.

Kaatjes TralalaatjesKaatjes Tralalaatjes
In het spel Kaatjes Tralalaatjes worden verschillende vaardigheden gebundeld. Wil je meer lezen over de vaardigheden die worden aangeleerd in dit spel, surf dan naar deze pagina.

 

Kleurplaten

Tekenen en kleuren
Er zijn in de Wereld van Kaatje kleurplaten van verschillende Ketnet figuren. Die zijn eenvoudig in gebruik. Je kunt tekenen en opvullen. Je kiest de kleur die je wil gebruiken, door op een kleurvlak te klikken. Er is ook een gom om te wissen. De ingekleurde tekeningen kunnen afgedrukt worden met een klik op de printer. Of je kan de tekening eerst printen, om nadien met kleurpotloden of stiften in te kleuren. Er zijn kleurplaten van: Tweenies , Symfollies , Het Zandkasteel, Bumba , Circus Hocus Pocus, De Fimbels, Hopla, Musti en Piet Piraat.

En natuurlijk zijn er in de wereld van Kaatje ook kleurplaten. Die vind je terug in het kleine huisje.

Muziek maken

Zingen
In het spel Muziek maken kan je kiezen zelf een instrument spelen om Kaaatje, Kamiel, VIktor en Frits en Frats te begeleiden. Je kunt in De Wereld van Kaatje ook meezingen met Bumba, Engie Benjy en Hopla.

Loading icon