Het goudkopleeuwaapje

Thijs en Pommelien nemen deze week een kijkje in het leven van de goudkopleeuwaapjes. Hun naam hebben ze te danken aan hoe ze eruit zien. Net als een leeuw hebben ze lange haren op hun kopje. Wanneer de zon er dan nog eens op schijnt, kleuren ze goud.

Spijtig genoeg zijn de goudkopleeuwaapjes een bedreigde diersoort.  Ze leven enkel in het Braziliaanse regenwoud. Doordat het regenwoud met grote stukken tegelijkertijd wordt omgehakt, verdwijnt dus ook het huis van de aapjes. Daarom is het voor de gooudkopleeuwaapjes niet gemakkelijk om voedsel te vinden en te overleven.

De goudkopaapjes zijn eigenlijk associale dieren. Door een heel sterke geur af te scheiden bakenen ze een territorium af waar alleen hun familie nog welkom is. Wanneer een ander goudkopleeuwaapje toch op hun territorium komt durven ze er wel eens heel hard mee vechten!

 

Wist je dat?!

 

  • Er nog maar 3000 goudkopleeuwaapjes in het wild leven in heel de wereld.
  • Dat de geur waarmee ze hun territorium afbakenen heel hard stinkt.
  • De dierentuinen over heel Europa samenwerken om de goudkopleeuwaapjes te laten kweken.
  • Ze bijna altijd per twee geboren worden. De goudkopleeuwaapjes hebben dus bijna altijd een tweelingsbroertje of -zusje.
  • Ze soms op dieet moeten. Een normaal goudkopleeuwaapje weegt zo'n 600 gram. In de zoo zijn er sommige goudkopleeuwaapjes die zoveel eten dat ze bijna 1 kilogram wegen.
  • Ze heel graag groenten en fruit eten. In de zoo krijgen ze ook meelballetjes voor extra vitamientjes.
  • Ze in het wild heel moeilijk te vinden zijn omdat ze heel schuw zijn.

 

goudkopleeuwaapje

- Wetenschappelijke naam: Leontopithecus chrysomelas
- Gemiddelde grootte: 30 cm zonder staart
- Gemiddeld gewicht: 600 gram
- Gemiddelde leeftijd: 10 jaar in het wild en zo'n 15-16 jaar in de zoo.
- Voedsel in het wild: PLanten, bloemen, insecten, bromelia plant, fruit.
- Voedsel in de zoo: Groeten, fruit en meelballetjes
- Status: Bedreigde diersoort.


Zoo of love