De monniksgier

Awa en Robbe trekken erop uit om alles te weten te komen over de monniksgier. Het is misschien op het eerste zicht niet zo'n mooi dier maar ze zijn wel heel boeiend.

De monniksgier heeft zijn naam te danken aan de pluimen rond zijn nek, die lijken wel een beetje op de kap van de monnik. De monniksgier ziet er misschien wel gevaarlijk uit met zijn scherpe bek en klauwen maar het is zelf een bedreigde diersoort.

Het is een aaseter, dat wil zeggen dat hij alleen dode dieren eet. Maar soms worden er door mensen giftige dieren neergelegd zodat vossen en wolven ervan eten en zo wegblijven van de schapen en geiten. Maar soms eten de gieren er ook van en sterven ze zo. En ook ontbossing is een grote bedreiging voor de gieren, ze vinden gewoon geen geschikte plaatsen meer voor hun nest te bouwen.

Wist je dat?!

  • De monniksgier leeft in het zuiden van Europa, bijvoorbeeld op Palma de Mallorca.
  • Het is de grootste roofvogel van Europa, de breedte van de vleugels kan wel 2,90 meter worden.
  • Het ei van de monniksgier is twee keer zo groot als een kippenei en je kan ze herkennen aan de lichtbruine vlekjes.
  • Het kuiken blijft 120 dagen in het nest en als het kan vliegen, blijft het nog 3 maand bij zijn mama en papa.
  • Deze vogel kan altijd als eerste van een dood dier eten want hij is de enige die met zijn scherpe snavel het vel van het dier kan verscheuren.
  • Ze kunnen honderden kilometers per dag vliegen om op zoek te gaan naar voedsel. Zo trekken ze soms wel meer dan 300 km weg van hun geboorteplaats.
  • Het nest van de monniksgier is ongeveer 2 meter breed, en dat voor 1 eitje...
Monniksgier

De monniksgier

- Wetenschappelijke naam: Aegypius monachus
- Gemiddelde grootte: vleugels van 2,65 tot 2,90 m breed
- Gemiddeld gewicht: 7 tot 10 kg
- Gemiddelde leeftijd: ongeveer 39 jaar
- Voedsel in het wild: dode dieren (aas) en heel soms kleine of gewonde dieren
- Voedsel in de zoo: dode dieren zoals ratten


Zoo of love