De ooievaar

Deze week nemen Thijs en Pommelien de ooievaar onder de loep. De ooievaar is geen vogel zoals een andere. Wist je bijvoorbeeld dat de ooievaar heel graag hondenbrokken en kleine kuikentjes eet? De ooievaars zijn ook heel goed in het bouwen van een groot nest. Elk jaar bouwen ze op het nest een nieuwe laag. Zo wordt het nest ieder jaar groter en groter.

De ooievaar blijft niet het hele jaar op dezelfde plek. Rond februari vertrekken ze richting het zuiden van Europa waar het wat warmer is om te overwinteren. Sommige vliegen zelfs tot in Afrika. Maar jammer genoeg komen meer dan de helft van de ooievaars niet meer terug van hun lange reis. Dat bijvoorbeeld omdat ze zo graag zijn dat ze hoogspanningskabels maar moeilijk kunnen ontwijken.

 

Wist je dat?!

  • De ooievaar maakt een klepperend geluid mijn zijn snavel. Maar dat kan een baby-ooievaar nog niet. Daarom maakt de baby-ooievaar een miauw geluid, net zoals een poes.
  • De ooievaar eet bewegend voedsel in het wild: insecten, muizen en kikkers. In de zoo krijgt hij meestal hondenbrokken en kuikentjes.
  • Beide ouders zorgen voor de kleintjes. Om hun jongen te voeden, braken ze in de bek van hun kinderen.
  • Voor de ooievaars zijn er maar twee routes naar het zuiden. Ze vliegen eigenlijk in een boog via het oosten of het westen.
  • Een ooievaar eet amper als hij reist. Hij is een zweefvlieger en dan reis je liefst zo licht mogelijk.
  • De ooievaar stond vroeger bekend als geluksbrenger. Als de ooievaar een nest op je schouw bouwde, was je beschermd tegen bliksem en ander onheil.
  • Ooievaars hebben verschillende vijanden: arend, vos of jakhals en....hoogspanningskabels.
ooievaar

- Wetenschappelijke naam: Ciconia ciconia
- Gemiddelde grootte: 1m hoog en een vleugespanwijdte van 150-170 cm
- Gemiddeld gewicht: 3 tot 5 kg
- Gemiddelde leeftijd: 30 jaar
- Voedsel in het wild: kikkers, hagedissen, grote insecten maar ook jonge vogels en knaagdieren
- Voedsel in de zoo: hondenbrokken en kuikentjes
- Status: Was ooit bedreigd, maar is dat nu niet meer


Zoo of love

Loading icon