De giraf

Thijs en Luna steken hun nek uit want deze week komen ze alles te weten over de giraf. En dat is een heel groot dier, ze kunnen bijna 6 meter hoog worden. Dat is zo groot als Melvin, Niels en Peter boven op elkaar. Ze hebben een heel lange nek en die hebben ze nodig om de bovenste blaadjes van de bomen op te kunnen eten. Ze hebben ook een superlange tong, die kan tot wel 40 cm worden. Daarmee kunnen ze nog makkelijker de blaadjes van de bomen eten.

Een giraf heeft ook heel lange én sterke poten, ze kunnen met 1 trap een leeuw doden. En ze kunnen tot 60 km per uur lopen met die lange poten.

De vlekken van een giraf zijn zoals een vingerafdruk, uniek voor elk dier. Er bestaan trouwens verschillende soorten giraffen. In de Zoo van Antwerpen kan je de netgiraf, rotschildgiraf en de massaigiraf bezoeken en in Planckendael vind je de kordofangiraf. Daarnaast heb je nog de angolagiraf, de west-afrikaanse giraf en de kaapse giraf.

Wist je dat?!

  • De giraf heeft het krachtigste hart van alle dieren, dat is ook nodig om het bloed door de lange nek naar de hersenen te sturen.
  • Een giraf maakt bijna nooit geluid, je kan hem enkel een beetje horen knorren of boeren.
  • De mond van de giraf is ongevoelig voor prikken. Rond de mond van de giraf zitten verhoornde delen die de lippen en mond beschermen, hij hoeft dus niet bang te zijn voor doornen.
  • Een drinkende giraf is erg kwetsbaar want om te drinken moet hij zijn voorste poten helemaal spreiden. En dan is het moeilijk om snel te gaan lopen bij gevaar. 
  • Een volwassen giraf heeft bijna geen natuurlijke vijanden. Krokodillen, leeuwen en hyena’s lusten wel al eens een babygiraf.
  • Een giraf in het wild heeft een favoriete plaats om te bevallen. De moeder gaat naar dezelfde plaats terug om opnieuw te bevallen.
  • Een giraf in het wild slaapt heel weinig, maar 10 min tot 2uur per nacht. Want als hij gaat liggen is hij erg kwetsbaar.
  • Giraffen hebben een stevige en vaste ondergrond nodig. In de modder zakken ze met hun zware lijf en dunne poten weg.
Giraf

De giraf

- Wetenschappelijke naam: Giraffa Cameloardalis
- Gemiddelde grootte: mannetje: 5,50 meter; vrouwtje: 4,30 meter
- Gemiddeld gewicht: 800 tot 1300 kg
- Gemiddelde leeftijd: in gevangenschap meer dan 20 jaar
- Voedsel in het wild: alleen planten
- Voedsel in de zoo: takken met bladeren, groenten en fruit, geplette haver, aardnoten en luzernehooi

Zoo of love

Loading icon