Rolstoeldansen

Rolstoeldansen met Devona

Devona

Naam: Devona Boessen

Leeftijd: 13 jaar

Sinds wanneer dans je: Ik dans al bijna 2 jaar met ons rolstoeldansgroepje.

Beste move: De zigzag. Die kan ik goed, zowel vooruit als achteruit.

Beoefen je nog andere dansen: Met dit groepje doe ik gewoon aan rolstoeldansen, maar samen met mijn zus doe ik ook aan stijldansen in de rolstoel.

Doel: Ik wil graag samen met mijn zus aan wedstrijden deelnemen in het stijldansen in de rolstoel.

Weetje: Buiten rolstoeldansen ga ik ook heel graag zwemmen.

 

Geschiedenis:

1. Eerste rolstoel: De eerste echte rolstoel zoals je die nu kent is ontworpen in 1933 door een Harry Jennings. Zijn vriend Henry Everest brak zijn rug tijdens een mijn-ongeluk en samen maakten ze een rolstoel. Niet veel later werd het als massaproduct op de markt gebracht.

2. Zweden: Rolstoeldansen is eigenlijk ontstaan in 1968 in Zweden. Els-Britt Larsson begon er als eerste mee en al snel groeide de populariteit. Niet veel later volgende de rest van Europa.

3. Beoefenaars: In België zijn er meer dan 300 mensen die aan rolstoeldansen doen. Dat zijn zowel mensen met een handicap als zonder handicap.

4. Verschillende dansen: Bijna elke dans is te doen. Van Rock ’n Roll tot de Weense Wals. Alleen, in duo of in groep. Soms wordt er ook in ‘combi’ gedanst. Dus dat bijvoorbeeld de jongen in de rolstoel zit en het meisje gewoon stapt.

Kledij:

Eigenlijk is er bij rolstoeldansen geen dresscode. Afhankelijk van de dans die je doet, kleed je je in een bijhorende leuke outfit.

Muziek:

Ook de muziek is afhankelijk van de dans die je uitvoert.


Dans zelf mee!

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
Loading icon