Euphonium

euphonium

Vincent

Naam: Vincent Gils

Leeftijd: 13 jaar

Kunst: Ik speel al 7 jaar euphonium. Ik speel in de jeugdfanfare Sforzando en in de Koninklijke fanfare van Hoeleden, maar ik heb ook al op mijn eentje internationale wedstrijden gewonnen.

Doel: Ik wil nog heel lang bij de fanfare blijven spelen. Misschien neem ik word ik ooit wel de voorzitter, net als mijn papa.

Weetje: Muziek spelen zit in de familie. Mijn mama leerde mij de noten en papa leerde mij spelen op het euphonium. Mijn zus en mamma spelen bugel (een soort trompet) en soms treden allemaal samen op!

 

weetjes

Locatie: Den Egger – Scherpenheuvel
Vereniging:
Jeugdfanfare Sforzando Sint-Amand te Hoeleden

1. Tenortuba:
Euphonium is een moeilijk woord voor een tenortuba. Het euphonium zie je zelden alleen, het is een typisch instrument dat je ziet in fanfares, harmonieën, orkesten en brassbands. Het heeft dus meestal gezelschap van allerlei andere blaasinstrumenten.

2. Opwarming: Wie dacht dat opwarmen alleen bij sporten nodig was, heeft het mis. Wie het euphonium wil bespelen, moet eerst zijn lippen en kaakspieren opwarmen.

3. Vocht: Als je op een euphonium blaast, ‘slaat’ je warme adem op de koude buizen en zo ontstaat er vocht. Dat vocht loopt naar beneden door de buizen van het euphonium. Je moet het vocht regelmatig verwijderen door onderaan een kraantje open te draaien.

 

weetjes

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
Loading icon