Een rivier oversteken via een omgevallen boom

Wanneer je een rivier wil oversteken, moet je eerst op zoek gaan naar een veilige doorwaadplaats, namelijk daar waar de rivier het ondiepst en het smalst is. Een omgevallen boom kan een oplossing bieden om de oversteek te doen zonder de rivier te moeten doorwaden. Gebruik daarvoor steeds de volgende methode:

1. Inspecteer de omgevallen boom met je ogen! Een rot ogende boom is nooit goed. Een recent ontwortelde boom is meestal stevig.
2. Vertrouw niet zomaar op je zicht. Test steeds de omgevallen boom op zijn sterkte. Maak stevige op- en neerwaartse bewegingen op de boom, al zittend of al staand. Jouw gevoel en het geluid zullen al snel uitsluitsel bieden.
3. Steek de rivier over via de boom. Houd de boom, al zittend, tussen je benen en duw jezelf telkens een klein stukje voorwaarts. Probeer je evenwicht te bewaren.
4. Neem je tijd voor de oversteek en pas op voor eventuele zijtakken.

TIP

Je kan de omgevallen boom ook al lopend oversteken. Dit is een snellere, maar onveiligere, methode. Alvorens je hieraan begint, schat dan goed de breedte en de glibberigheid van de boom in. Gebruik deze methode nooit bij slecht weer.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
Loading icon