Hoe steek ik veilig een rivier over in groep?

Soms is het onmogelijk om de rivier over te steken zonder deze te doorwaden. Hanteer in groep dan de volgende methode:

1. Zoek eerst een veilige doorwaadplaats…

  • waar de rivier ondiep is. Een kabbelend wateroppervlak is hiervoor een teken.
  • waar de rivier het smalst is.

2. Bepaal de rivierbreedte met de Methode van Napoleon of met de Methode van de vallende steen.

3. Verzamel touw! Omdat je uiteindelijk een lus zal moeten creëren, moet de touwlengte 3 maal dat van de rivierbreedte zijn.

  • Of je hebt één stuk touw dat voldoet aan de vereiste lengte. Verbind beide uiteindes met een visserknoop.
  • Of je hebt verschillende stukken korter touw. Verbind deze stukken d.m.v. een visserknoop, totdat de vereiste lengte en lus is bekomen.


4. Plaats je materiaal in het waterdichte drijfpakket.

5. Het sterkste expeditielid verplaatst zich in de lus en begint aan de oversteek. 2 andere expeditieleden, ongeveer 5 meter uit elkaar, laten hierbij de lus door hun handen glijden. Zij moeten voorkomen dat de overstekende persoon wordt meegesleurd door de rivier.

6. Eens het eerste expeditielid de overkant heeft bereikt, zekert het tweede, minst sterke, expeditielid zich in de lus. De eerste persoon, aan de ene oever, en een ander persoon, aan de andere oever, controleren nu de veiligheid van de overstekende persoon.

7. Alle expeditieleden, op de laatste na, maken de oversteek op dezelfde manier als het tweede expeditielid.

8. Het laatste expeditielid zekert zich in de lus en begint pas aan de oversteek nadat 2 expeditieleden aan de overkant zijn veiligheid kunnen garanderen. Dit is het omgekeerde van de eerste oversteek.

Tips

  • De bovenstaande methode werkt enkel met minstens 3 expeditieleden. 2 personen verzekeren altijd de veiligheid van de overstekende persoon.
  • Doorwaad je een rivier zonder een drijfpakket, hang dan je rugzak losjes over één schouder. Zo kan je de rugzak in geval van nood gemakkelijk loslaten. Doe je dit niet, dan loop je het risico om door de stroming meegesleurd te worden.
  • Ben je niet zeker van de rivierdiepte, voel dan eens met je wandelstok.
  • Probeer je schoenen aan te houden bij de oversteek. Ze zullen nat worden, maar bieden wel meer grip en minder blessures.
Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
Loading icon