Hoe kan je testen of een plant eetbaar is?

Hoewel de natuur veel eetbare planten bevat, herbergt deze ook veel niet-eetbare, en zelfs zeer giftige, planten. Plantenkennis is daarom levensbelangrijk! De grondregel zegt ons om geen planten te eten die je niet kent en waarvan je dus niet zeker bent of ze eetbaar zijn. In een extreme overlevingssituatie kan je via een stappenprocedure echter wel testen of planten eetbaar zijn. Deze procedure heeft 2 ontegensprekelijke regels:
- Slaag nooit één stap over!
- Bij de minste twijfel, eet de plant dan niet op.

1. Kies een plant.
2. Inspecteer de plant grondig en pluk een groen blad. Neem nooit een blad van oude of slijmerige plant.
3. Kneus het blad om het sap en de aroma’s te laten vrijkomen. Sluit je ogen, ruik eraan en laat de geur binnendringen! Slechte, of zelfs rotte, geuren zijn geen goed teken.
4. Wrijf het sap op een gevoelige plaats van het lichaam, bijvoorbeeld op de binnenkant van de pols. Controleer na enkele minuten op huidirritatie. Laat de plant staan bij de minste irritatie.
5. Wrijf het blad over het tipje van je tong. Controleer ook hier op irritatie.
6. Slik een zeer kleine hoeveelheid van het blad in. Wacht daarna 5 uur zonder iets anders te eten. Misselijkheid, maagpijn of oprispingen zijn geen goed teken.
7. Als alle stappen feilloos verliepen, dus zonder slijm, rotte geuren, huidirritatie of maagpijn, mag je de plant eten. Opgepast, eet de plant nog altijd in kleine hoeveelheden.

Tips

- Bij maagproblemen kan je het braken opwekken met je vinger of zelfs door een stukje houtskool op te eten. Houtskool absorbeert het gif.
- Eet nooit te veel van één plant.
- Het is niet omdat dieren van een plant eten dat deze ook eetbaar is voor de mens.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
Loading icon