Expeditie Dino

Expeditie Dino zit erop!

Dag Ketnetters!

Jullie hebben het zeker gezien in de laatste aflevering van Expeditie Dino: we hebben het skelet van een dinosaurus gevonden. Een Triceratops dan nog; ongelooflijk! Een gigantisch beest met enorme botten! Mijn missie is geslaagd. Ik kan mega-fier naar huis vertrekken! En ik hoop dat jullie mij weer volgen op een volgende expeditie!

Ondertussen heb ik via ketnet.be heel veel vragen over dino’s van jullie gekregen. Ik heb er een paar uitgepikt en besproken met Anne en Pete. Hier komen ze!


Sara: Bestaat er nu nog een dinosoort? Of zullen dino’s in de toekomst weer bestaan?

Antwoord: Eigenlijk zijn de vogels die je in de tuin of in het park ziet verre nakomelingen van de dinosaurussen. Kijk maar eens naar de klauwtjes van hun poten. Dat zijn kleine dino-klauwen. Zolang de vogels blijven bestaan, leven er dus nog altijd dinosaurussen op aarde. Maar ondertussen blijven de vogels ook van uiterlijk veranderen. We hebben dus nog geen idee hoe de afstammelingen van de dino’s er over duizenden jaren zullen uitzien.

 

Lenka: Wat is de grootste dino ooit?

Antwoord: De allergrootste dinosaurussen waren de langnekdino’s, zoals de Argentinosaurus of de Amphicoelias. Die waren echt gigantisch. Er waren verschillende soorten langnekken, maar we kunnen niet zeggen welke nu écht de grootste was. Dat komt omdat we er nog niet zo heel veel gevonden hebben. Maar om je een idee te geven: sommige langnekdino’s konden wel 50 meter lang worden. Dat is zo groot als de hele breedte van een voetbalveld!

 

Brecht: Hoeveel vlees eet een T. rex per dag?

Antwoord: De Tyrannosaurus rex had een gigantisch lijf. Om dat in leven te houden moest hij heel wat binnensteken. Wetenschappers hebben berekend hoeveel precies. Het menu van deze dinosaurus zou er vandaag zo uitzien: Een gezonde T. rex zou per dag maar liefst 45 hele pakken spaghetti moeten eten om te overleven. Maar dat is natuurlijk onzin. Want de T. rex lustte geen spaghetti. Het was een echte vleeseter. Dus zou hij 161 grote hamburgers per dag opvreten.

 

Roman: Kan je een dino weer levend maken door een mug van vroeger op te graven, het bloed eruit te halen en dat te kweken?

Antwoord: Helaas, Roman. Dat is helemaal onmogelijk. In films kan dat allemaal. Maar het ziet er naar uit dat wetenschappers dat nooit zullen kunnen. Je zou DNA uit het bloed moeten inplanten in een dinosaurus-ei. Maar er zijn maar hele kleine beetjes DNA van dino’s gevonden. En de eieren van dinosaurussen die we hebben, zijn helemaal versteend. Dat zal dus niet werken.

Amaryllis: Hoe zijn de dino’s uitgestorven?

Antwoord: Ongeveer 67 miljoen jaar geleden is er een enorme meteoriet – een grote steen uit de ruimte – op Mexico gevallen. Dat heeft zoveel stof doen opwaaien dat het maandenlang pikdonker werd op aarde. En als het donker is, dan kunnen de planten niet groeien. De plantenetende dino’s hadden geen eten meer en gingen allemaal dood. De vleesetende dino’s hebben dan nog even kunnen overleven, want ze aten de dode planteneters op. Maar toen die ook allemaal verslonden waren, hadden ook de vleeseters geen voedsel meer. En zo kwamen alle dinosaurussen aan hun einde.

 

Fiere dino-groeten,

Leonard

Loading icon